Ακμή γάτας/Feline Acne. Γιατί η γατούλα μας εμφάνισε ακμή; Πώς την αντιμετωπίζουμε;


Η ακμή στις γάτες είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση & μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε οποιαδήποτε ηλικία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται στο πηγούνι της γάτας μας ή στο κάτω χείλος της.
Υπάρχουν φορές που με δυσκολία την παρατηρούμε, αλλά και φορές που φτάνει σε σημείο να είναι αρκετά εμφανής & οδυνηρή.
Οι αιτίες πρόκλησης ακμής στην γάτα δεν έχουν εξακριβωθεί πλήρως. Πολλοί κάνουν λόγο για ιδιοπαθή διαταραχή. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες υποθέσεις. Βάσει αυτών των υποθέσεων, η ακμή μπορεί να προκληθεί από ορμονικές μεταβολές, ακατάλληλη περιποίηση, τροφικές αλλεργίες, έντονο άγχος, λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού, χαμηλό ανοσοποιητικό, ή/και από την χρήση πλαστικών μπολ.
Η όψη της ακμής ομοιάζει με βρωμιά, η οποία χαρακτηρίζεται από μικρά μαύρα στίγματα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις ομοιάζει με μεγάλα διογκωμένα σπυράκια (με πύον ή χωρίς), τα οποία -σε πολλές περιπτώσεις- είναι επώδυνα για την γατούλα μας.
Στο δέρμα του πηγουνιού της γάτας, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι συνδέονται με τα θυλάκια της τρίχας. Σε περιπτώσεις ακμής, τα θυλάκια καθίστανται φραγμένα με μαύρο ελαιούχο σμήγμα, σχηματίζοντας σπυράκια.
▪️Σε σοβαρές περιπτώσεις ακμής του πηγουνιού, μπορεί να αναπτυχθεί οίδημα & απώλεια τριχών. Μπορεί επίσης να προκληθεί έντονη φαγούρα και κατ´επέκταση επιπλέον τραυματισμός, λόγω της έντονης τάσης της γάτας να ξύνει την συγκεκριμένη περιοχή.
✔️Σε περιπτωση που η ακμή της γάτας μας οφείλεται σε ορμονικούς λόγους & διαταραχές, χορηγούνται ορμονικά σκευάσματα, η επιλογή των οποίων θα πρέπει να γίνει με καθοδήγηση και μεγάλη προσοχή, διότι η χορήγηση ορμονών μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ή ακόμα και επικίνδυνες παρενέργειες. Ο κτηνίατρος μας είναι ο πλέον κατάλληλος, ώστε να μας συμβουλεύσει διεξοδικά.
▪️Ένας από τους κυριότερος λόγους ακμής της γάτας μας είναι η συνεχής χρήση πλαστικών μπολ για το φαγητό & το νερό της. Αυτά τα μπολ κρίνονται πλήρως ακατάλληλα για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Τα μπολάκια που μπορούμε άφοβα να χρησιμοποιούμε είναι μπολ ανοξείδωτα, γυάλινα ή κεραμικά και πορσελάνινα. Τυπικοί θα πρέπει να είμαστε και με τον σωστό καθαρισμό & κατάλληλο πλύσιμο των μπολ, προκειμένου να τηρούνται σωστές συνθήκες υγιεινής & να αποφεύγονται ανάλογα περιστατικά.
Ο τρόπος αντιμετώπισης των στιγμάτων αυτών γίνεται με την χρήση κατάλληλων αλοιφών, θερμών επιθεμάτων, χρήση ειδικών σαμπουάν ή/και με τοπικό πλύσιμο με χαμομηλάκι. Ο κτηνίατρος μας μπορεί να μας συμβουλεύσει σχετικά με τον καταλληλότερο τροπο θεραπείας, καθώς η κάθε περίπτωση είναι μεμονωμένη & χρήζει διαφορετικής εκτίμησης & αντιμετώπισης. Σε περίπτωση πολύ έντονης μόλυνσης, η χορήγηση αντιβιοτικών είναι μονόδρομος.
Η εμφάνιση της ακμής μπορεί να εκδηλωθεί μία και μοναδική φορά καθόλη την διάρκεια της ζωής της γάτας, καθώς όμως και επαναλαμβανόμενες φορές.
Η ακμή δεν είναι κάτι απειλητικό για την υγεία της γάτας μας, αλλά είναι κάτι που αρκετά εύκολα μπορούμε να αποφύγουμε, οπότε καλό θα είναι να υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη.

© Eva Kapsalis

Σχόλια