Γιατί το κόστος αγοράς γάτας από αναγνωρισμένο εκτροφείο είναι υψηλότερο;


Ο αναγνωρισμένος και επίσημος εκτροφέας έχει μια σειρά αρμοδιοτήτων, εφόσον μιλάμε για ηθική εκτροφή. Κάποιες σημαντικές αρμοδιότητες είναι οι εξής 

- αγορά γατών που προορίζονται για αναπαραγωγή, ένα κόστος καθόλου αμελητέο
- εξετάσεις γεννητόρων, ώστε να αποκλειστούν πιθανές κληρονομικές ασθένειες. Το κόστος αυτών των εξετάσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθ’ότι αποστέλλονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού.
- Αιματολογικές & βιοχημικές εξετάσεις.
-Υπερηχογραφήματα καρδιάς ετησίως, που διενεργούνται από εξειδικευμένο καρδιολόγο κτηνίατρο.
- Σωστός –εντός χρονικών πλαισίων- εμβολιασμός.
- Αποπαρασιτώσεις (εσωτερικές και εξωτερικές)
- Τακτικός κτηνιατρικός έλεγχος.
- Τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης (microchip).
- Κόστη στείρωσης για γατάκια που δεν προορίζονται για αναπαραγωγή.
- Κόστη έκδοσης πιστοποιητικών καθαροαιμίας (pedigree).
- Κόστη συμμετοχής σε εκθέσεις Μορφολογίας εντός & εκτός Ελλάδος.

Αυτά είναι κάποια βασικά στοιχεία, που καθιστούν έναν εκτροφέα ηθικό και κατ' επέκταση τον διαχωρίζει από εκτροφείς της "πίσω αυλής" ή καταστήματα πώλησης ζώων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κόστος αγοράς γατών για εκτροφή είναι μέχρι και τετραπλάσιο συγκριτικά με το αντίτιμο υιοθεσίας μιας γατούλας, που προορίζεται για ζωάκι συντροφιάς και όχι αναπαραγωγής.

Άλλα εξίσου σημαντικά έξοδα είναι η υψηλής ποιότητας τροφή που πρέπει να τους εξασφαλίζεται δια βίου, σωστή υγιεινή, ονυχροδρόμια/γατόδεντρα για την εκτόνωσή τους, κατασκευή διαφόρων εγκαταστάσεων, άμεσα συνυφασμένων με την ασφάλειά τους, ικανοποιητικός αριθμός αμμοδόχων, καλή ποιότητα άμμου, παιχνίδια κτλ.
Μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν και έκτακτα έξοδα πχ: καισαρική σε περίπτωση προβλήματος εγκυμοσύνης, υπέρηχος, ακτινογραφίες, τυχόν κολλύρια και πολλά πολλά άλλα.

Οπότε, με μια γρήγορη ματιά αντιλαμβανόμαστε ότι η ευθύνη του ηθικού εκτροφέα απέναντι στα γατάκια του είναι τεράστια και τα έξοδα του υπέρογκα & συνεχή.

© Eva Kapsalis

Σχόλια