Ποια φυτά ή βότανα μπορεί να αποβούν μοιραία για την γάτα μας;


Η ασφάλεια των κατοικιδίων μας είναι αυτή που θεωρείται πρωτίστης σημασίας.
Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα αναλύσουμε κάποια εκ των φυτών/βοτάνων, που είναι πιθανό να προξενήσουν δηλητηρίαση , εντερικές/πεπτικές διαταραχές στο κατοικίδιο μας, προβλήματα σε νεφρά ή/και σε συκώτι, καθώς και προβλήματα στο νευρικό του σύστημα.
Η πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος, προκειμένου να τα κρατάμε ασφαλή και υγιή.

Η λίστα με τα απαγορευμένα φυτά/βότανα/δένδρα είναι η ακόλουθη:
-Αλόη Βέρα, Αμαρυλλίς, Σπόρος μήλου, Κουκούτσι από βερίκοκο, Σπαράγγια, Αβοκάντο, Αζαλέα, Baneberry, Μπιγκόνια/Βιγόνια, Στερλίτσια, Μαύρο ξύλο καρυδιάς, Δισέντρα ('ματωμένη καρδιά'), Φτέρη της Βοστώνης, Καλλάδιο, Παπαρούνα, Κρίνο, Γαρύφαλλο, Σπόρος ρετσινολαδιάς, Μονστέρα, Κεράσι, Κινέζικα αειθαλή, Βολβοί, Ρόδο των Χριστουγέννων, Χρυσάνθεμο, Κληματίδα, Corn Plant, Κρόκος, Κρότων, Crown of thorns, Crown vetch, Κυκλάμινο, Νάρκισσος, Δελφίνιο, Κισσός του Διαβόλου, Διεφενμπάχια, Μουριά, Κολοκάσια, Αγγλικός Κισσός, Ευκάλυπτος, Πασσιφλόρα ή Ρολογιά, Δακτυλίς ή Αγρωστώδη, Γλαδιόλα, Γκυ, Αγιόκλημα, Υάκινθος, Ορτανσία, Ινδικό Γογγύλι, Κεράσι της Ιερουσαλήμ, Δατούρα, Είδος κόκκινο φασκόμηλου (lantana), Λοβηλία, Δρακόντι ή Φιδόχορτο, Λούπινα, Κατιφές, Μαριχουάνα, Ασκληπιάς, Περικοκλάδα (αναρριχητικό αγριολούλουδο), Δάφνη του Βουνού, Μανιτάρια, Nightshade, Βελανιδιά, Πικροδάφνη, Κρεμμύδι, Φύλλα και Καρπός ροδάκινου, Αλεξανδρινό, Πόθος, Ροδόδενδρο, Τριφύλλι, Κάποια είδη φοινίκων, Αστέρι της Βηθλεέμ, Μονστέρα, Φίκος, Γλυκίνη, Διακοσμητικός Κωνοφόρος Θάμνος, Φυτό Ντομάτας.
Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι πολλά εκ των παραπάνω φυτών, βοτάνων, δένδρων είναι τοξικά και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Υπάρχουν και κάποια άλλα δηλητηριώδη φυτά, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στην παραπάνω λίστα μας, διότι δεν πρόκειται να τα συναντήσουμε ποτέ στην Ελλάδα.

Πολλές γάτες απωθούνται ενστικτωδώς από δηλητηριώδη φυτά/δένδρα/βότανα, αλλά αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί πανάκεια. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουμε καταστάσεις, οι οποίες ενδέχεται να αποβούν μοιραίες για το κατοικίδιό μας.

Αν η γάτα σας έχει σχέση αγάπης με φυλλωσιές, χόρτα, γρασίδι κτλ, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα στο εμπόριο, τα οποία είναι κατάλληλα και τα οποία όχι μόνο δεν είναι ανθυγιεινά για την γατούλα μας, αλλά αντιθέτως ιδιαίτερα βοηθητικά για την σωστή πέψη της.

© Eva Kapsalis

Σχόλια