4+1 μύθοι για τους εκτροφείς!


Με τον αυξημένο αριθμό αδέσποτων στη χώρα μας και σε συνδυασμό με την έλλειψη φιλοζωικής παιδείας, ολοένα και περισσότεροι κρίνουν αρνητικά τους εκτροφείς και το έργο τους.Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε κάποιους μύθους που “στοιχειώνουν” τους εκτροφείς και την εκτροφή.Πριν αρχίσουμε όμως, να τονίσουμε τη διαφορά μεταξύ του ηθικού,επίσημα αναγνωρισμένου εκτροφέα,και του εκτροφέα “της πίσω αυλής” (backyard breeder).Ο πρώτος εκτρέφει ζώα με πιστοποιημένο γενεαλογικό χάρτη (pedigree), με περιορισμένο και ελεγχόμενο αριθμό γεννών, ώστε να εξασφαλίζεται η ευζωία των ζώων του, με υποχρεωτικές, απαραίτητες εξετάσεις,που εξασφαλίζουν, όσο είναι δυνατόν, την υγεία των γεννητόρων και των μικρών, με κίνητρο τη διατήρηση και τη βελτίωση της μορφολογίας,της υγείας,και του χαρακτήρα μιας φυλής. Ο δεύτερος αναπαράγει ζώα αμφιβόλου προελεύσεως (συχνά από kitten και puppy mills) και γενεαλογίας, με ανεξέλεγκτο αριθμό γεννών, που συχνά οδηγούν σε εξάντληση,προβλήματα υγείας,ακόμη και θάνατο,γεννήτορες και μικρά,χωρίς εξετάσεις υγείας, με σκοπό το εύκολο κέρδος εις βάρος των ζώων του.

Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας τον παραπάνω διαχωρισμό,ας ξεκινήσουμε:
1. Οι εκτροφείς εκτρέφουν για τα χρήματα.
Είναι λογικό για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την εκτροφή,να θεωρεί ότι εφόσον ο εκτροφέας διαθέτει για υιοθεσία τα γατάκια του έναντι αντιτίμου, να θησαυρίζει από αυτά. Η πραγματικότητα είναι όμως εντελώς διαφορετική. Το κόστος, μόνο και μόνο για το πρώτο έτος λειτουργίας ενός εκτροφείου, με ένα μόνο ζευγάρι γεννητόρων,συμπεριλαμβάνει την εγγραφή του εκτροφείου σε επίσημο,αναγνωρισμένο όμιλο, την ετήσια συνδρομή, τη δημιουργία ιστοσελίδας, την υιοθεσία του πρώτου αρσενικού και θηλυκού εκτροφής (το χαμηλότερο αντίτιμο υιοθεσίας για το καθένα ξεκινά από 700 ευρώ,χωρίς να υπολογίζουμε τα έξοδα ταξιδιού για την παραλαβή του,αν υιοθετηθεί από χώρα του εξωτερικού), μια σειρά εξετάσεων,κάποιες από τις οποίες δε γίνονται στη χώρα μας και πρέπει τα δείγματα να σταλούν στο εξωτερικό,με το ανάλογο κόστος, τα εμβόλια και τις αποπαρασιτώσεις των γεννητόρων, και φυσικά την τροφή και την άμμο τους. Όταν έχουν γίνει όλα τα παραπάνω, αν όλα πάνε καλά, το εκτροφείο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του γέννα, χωρίς να υπολογίζουμε έξοδα κτηνιάτρου,πιθανής καισαρικής,νοσηλείας, ειδικής τροφής για την έγκυο γάτα κ.ά. Μέρος από το αντίτιμο υιοθεσίας κάθε μικρού θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τα έξοδα για την τροφή του, την άμμο, τα εμβόλια, τις αποπαρασιτώσεις, τις εξετάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση (microchip ID), την έκδοση γενεαλογικού χάρτη (pedigree) και την έκδοση διαβατηρίου αν χρειαστεί να ταξιδέψει το γατάκι στη νέα του οικογένεια. Όπως βλέπετε, όσα γατάκια και να έχει η πρώτη γέννα,προφανώς δεν καλύπτουν καν τα αρχικά έξοδα ενός εκτροφείου. Επίσης, έχετε κατά νου ότι έχουμε εξετάσει το καλύτερο δυνατόν σενάριο. Εκτός του ότι οι περισσότεροι εκτροφείς παρακολουθούν σεμινάρια σχετικά με την εκτροφή και τη φυλή που εκτρέφουν, συμμετέχουν σε εκθέσεις μορφολογίας ώστε να συμβουλευτούν κριτές σχετικά με την πορεία που πρέπει να έχει η εκτροφή τους, και άλλα πολλά, πολλές φορές χρειάζεται να στειρώσουν μια γάτα χωρίς καν να γεννήσει,ή μετά την πρώτη της γέννα,λόγω θέματος υγείας ή χαρακτήρα. Υπάρχουν βέβαια και οι ακόμη χειρότερες περιπτώσεις,όπου εκτροφείς χάνουν γεννήτορες ή ακόμη και ολόκληρες γέννες, με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως συναισθηματικά, αλλά και οικονομικά.
2. Οι εκτροφείς συμβάλλουν στον υπερπληθυσμό αδέσποτων.
Οι αναγνωρισμένοι εκτροφείς προγραμματίζουν τις γέννες τους, ο αριθμός των οποίων είναι ελεγχόμενος από τον όμιλο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, και είναι τέτοιος ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι θηλυκές γάτες τους. Τα περισσότερα εκτροφεία έχουν λίστα αναμονής, αλλά ακόμη κι αν κάποιο από τα γατάκια τους δεν υιοθετηθεί άμεσα, μένει στο εκτροφείο έως ότου βρει την κατάλληλη οικογένεια. Μόνο τα γατάκια εκτροφείου που υιοθετούνται από πιστοποιημένους εκτροφείς, υιοθετούνται αστείρωτα. Τα γατάκια που υιοθετούνται ως γατάκια συντροφιάς από ιδιώτες, είτε υιοθετούνται ήδη στειρωμένα από τον εκτροφέα,είτε υπάρχει όρος στο συμβόλαιο υιοθεσίας,που δεσμεύει το νέο ιδιοκτήτη για τη στείρωσή τους όταν φτάσουν στην κατάλληλη ηλικία,χωρίς να αναπαραχθούν. Οι εκτροφείς δεν το κάνουν αυτό ώστε “να μην τους πάρουν τη δουλειά”,όπως συχνά ακούμε,αλλά για να σιγουρευτούν ότι τα γατάκια τους δε θα πέσουν στα χέρια επιτήδειων,που θα τα ζευγαρώνουν ασύστολα και ανεξέλεγκτα, χωρίς εξετάσεις, με σκοπό το κέρδος. Οι ενήλικες γάτες εκτροφής που δε συμμετέχουν στο εκτροφικό πρόγραμμα λόγω ηλικίας,θέματος υγείας κτλ. στειρώνονται και είτε συνεχίζουν να ζουν στο εκτροφείο,είτε υιοθετούνται από ιδιώτες,συνήθως με ένα συμβολικό αντίτιμο υιοθεσίας που καλύπτει τη στείρωσή τους.
3. Οι εκτροφείς δίνουν τα γατάκια τους σε οποιονδήποτε τους δώσει το ανάλογο αντίτιμο υιοθεσίας.
Κάθε εκτροφέας αξιολογεί πολύ προσεκτικά τους ενδιαφερομένους για τα γατάκια του. Οι περισσότεροι προτιμούν να τους γνωρίζουν από κοντά,ακόμη και να έχουν επισκεφθεί το σπίτι τους,ώστε να είναι σίγουροι ότι το γατάκι τους θα ζήσει ευτυχισμένο και φροντισμένο στη νέα του οικογένεια. Αν θεωρήσουν ότι ο ενδιαφερόμενος δεν πληροί τις -συνήθως αυστηρές- προϋποθέσεις, θα αρνηθούν την υιοθεσία της γάτας,ακόμη κι αν ο ενδιαφερόμενος διαθέτει το ανάλογο αντίτιμο υιοθεσίας.
4. Για κάθε ζώο που υιοθετείται από ένα εκτροφείο, ένα αδέσποτο μένει στο δρόμο.
Τις περισσότερες φορές,οι ενδιαφερόμενοι για γατάκι συγκεκριμένης φυλής,αλλά και οι εκτροφείς, μπαίνουν στο στόχαστρο,καθώς υπάρχει η αντίληψη ότι στερούν μια ευκαιρία υιοθεσίας από ένα αδέσποτο γατάκι. Παρότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα υπερπληθυσμού αδέσποτων στη χώρα μας, ούτε οι ιδιοκτήτες γατών ράτσας,ούτε οι εκτροφείς είναι είτε η πηγή,είτε η λύση του προβλήματος. Ένας ενδιαφερόμενος που συνειδητά θέλει να υιοθετήσει μια γάτα συγκεκριμένης φυλής, το θέλει για συγκεκριμένους λόγους. Μπορεί να είναι η εμφάνιση, ο χαρακτήρας, ή ένα σύνολο χαρακτηριστικών,που δε μπορεί να βρει σε ένα αδέσποτο.Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και εκείνοι που προτιμούν να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο ζώο,το διαλέγουν με κάποια κριτήρια,όπως η εμφάνιση, η ηλικία, ο χαρακτήρας, αλλά και το περιβάλλον και η οικογένεια με την οποία θα ζήσει η γάτα. Ένας εκτροφέας που εκτρέφει μια συγκεκριμένη φυλή, δεν ανταγωνίζεται τα αδέσποτα ζώα που αναζητούν σπίτι, αντιθέτως, πολλοί έχουν υιοθετήσει ένα ή περισσότερα αδέσποτα και φροντίζουν με τη σειρά τους να προωθούν την υιοθεσία τους, σε ανθρώπους που μπορούν να βρουν τα χαρακτηριστικά που ψάχνουν,και σε ένα αδέσποτο ζώο.
5. Τα ζώα έχουν ψυχή και δε θα έπρεπε να πωλούνται.
Η παραπάνω πρόταση δεν αμφισβητείται από κανέναν, εκτροφέα, ιδιοκτήτη γάτας φυλής, ιδιοκτήτη ημίαιμης γάτας, ή απλά φιλόζωο. Τα ζώα δεν είναι αντικείμενα, και η άδολη αγάπη που προσφέρουν απλόχερα,δεν αγοράζεται. Ως εκτροφείς, να συμπληρώσουμε από την άλλη ότι επίσης δεν αγοράζονται οι αγωνίες, τα καρδιοχτύπια, το ξύπνημα ανά δίωρο για τάισμα με το μπιμπερό, η απόγνωση όταν χάνεις νεογέννητα γατάκια, αλλά και η χαρά όταν τα βλέπεις να γεννιούνται στα χέρια σου και να παίρνουν την πρώτη τους ανάσα. Οι τροφές όμως,η άμμος υγιεινής, τα εμβόλια, τα αντιπαρασιτικά χάπια,οι αμπούλες, τα βιβλιάρια, οι εξετάσεις, τα pedigree, τα microchip ID, οι συμμετοχές σε σεμινάρια και εκθέσεις, τα υπερηχογραφήματα, οι καισαρικές, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο, αγοράζονται,όπως και πολλά άλλα,για τα οποία ο εκτροφέας ξοδεύει ώστε να εκτρέφει υγιή,σωστά μορφολογικά και χαρούμενα γατάκια. Και όταν αυτά τα γατάκια υιοθετούνται από συνειδητοποιημένους κηδεμόνες, το αντίτιμο υιοθεσίας τους καλύπτει κάποια από τα παραπάνω.

© Dora Antoniou

Σχόλια