Ποια είναι τα οφέλη της ύπαρξης των γατών στην ζωή μας;


Κατά καιρούς εχουν δημοσιευθεί διάφορες επιστημονικές μελέτες & έρευνες, οι οποίες αναφέρονται στην θετική επίδραση που δημιουργεί η συμβίωσή μας με μία γάτα, καθώς και στα πολλαπλά οφέλη για την πνευματική και σωματική μας υγεία.

Σε αυτό το άρθρο θα απαρριθμήσουμε τους 10 πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους η συνύπαρξη με μία γάτα ωφελεί με κάθε τρόπο την υγεία μας (σωματική και ψυχική): 
1. Μειώνει αισθητά τα επίπεδα του άγχους στον οργανισμό. Στιγμές χαλάρωσης με την γάτα μας, μας απαλάσσουν από άλλες έγνοιες & σκοτούρες. Η ηρεμία που μπορεί να μας προσφέρει ένα χάδι ή ένα γουργούρισμα είναι απίστευτα σημαντική και αξιοσημείωτη.
2. Μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι ιδιοκτήτες γατών τείνουν να εμφανίζουν πολύ λιγότερα ανάλογα κρούσματα.
3. Μειώνει συμπτώματα κατάθλιψης και ψυχικών νοσημάτων. Η θεραπευτική επίδρασή που ασκεί η συνύπαρξη με μία γάτα έχει επιβεβαιωθεί και σε παιδάκια που πάσχουν από αυτισμό. Γαλλική έρευνα που έγινε το 2014 παρατήρησε 40 αυτιστικά παιδιά και τις οικογένειες τους, που είχαν γάτα. Διαπιστώθηκε ότι εκείνα τα παιδιά ήταν πιο ήρεμα και κοινωνικά, σε σχέση με όσα δεν είχαν.
4. Βοηθαει απίστευτα το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η συνεχής έκθεσή μας στο τρίχωμα της γάτας μας έχει αποδειχθεί ευεργετική, καθώς μειώνει το ρίσκο για αλλεργίες και άσθμα.
5. Έχει γίνει μελέτη που αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη με την γάτα μας και η αλληλεπίδραση μαζί της βοηθαει απίστευτα στην διατήρηση της πίεσης του αίματός μας σε φυσιολογικά επίπεδα.
6. Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου της Μινεσσότα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια και θάνατο απο καρδιακή προσβολή. Άνθρωποι που δεν συμβιώνουν με γάτα εχουν 30%-40% περισσότερες πιθανοτητες να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα, συγκριτικά με ανθρώπους που έχουν γάτα.
7. Διατηρεί τα τριγλυκερίδια και την χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα. Υψηλά τριγλυκερίδια και υψηλή χοληστερίνη σχετίζονται άμεσα με καρδιαγγειακά νοσήματα και με διαβήτη τύπου 2, ο οποίος προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε νεφρά, συκώτι και καρδιά. Οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι η διατήρησή τους σε φυσιολογικά επίπεδα ειναι καίριας σημασίας για την γενικότερη υγεία μας.
8. Βοηθάει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου. Έρευνες που έγιναν στην Βρετανία έδειξαν ότι γυναίκες που είναι κάτοχοι γατίσιας συντροφιάς έλκονται απο άντρες που επίσης είναι ιδιοκτήτες γατών και γενικά γατόφιλοι. Αυτό συμβαίνει διότι υποσυνείδητα αποδίδουν σε αυτόν τον τύπο άνδρα, χαρακτηριστικά οπως ευαισθησία, ενσυναίσθηση και εξυπνάδα.
9. Μειωνει το αίσθημα της μοναξιάς, ενώ παράλληλα αυξάνει πολύ το αίσθημα της συντροφικότητας. Παρότι οι γατες θεωρούνται πιο ανεξάρτητα ζώα, έχει παρατηρηθεί οτι ο δεσμός που αναπτύσσουν με τον ιδιοκτήτη τους είναι εξαιρετικά ισχυρός. Μελέτη που διενεργήθηκε στην Ελβετία το 2003 έδειξε ότι μία γάτα στο σπίτι προσφέρει συναισθήματα ανάλογα με την ύπαρξη ρομαντικού συντρόφου.
10. Οι γάτες κάνουν καλό στο περιβάλλον! Και ομως! Σύμφωνα με μελέτη που διενεργήθηκε το 2009 προέκυψε ότι οι πόροι που απαιτούνται για την συντήρηση ενός σκύλου καθόλη την διάρκεια της ζωής του, έχουν το ίδιο οικολογικό αποτύπωμα με τη συντήρηση ενός Hummer, εν αντιθέσει με τις γάτες που κατά μέσο μέσο όρο προσεγγίζουν το οικολογικό αποτύπωμα ενός Volkswagen Golf!

© Eva Kapsalis

Σχόλια