Γνωρίζετε αυτές τις 30 απίστευτα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την γάτα σας;


  1. H γάτα έχει 5 δάχτυλα στα μπροστινά της πόδια και 4 δάχτυλα στα πίσω πόδια της. Εκτός εάν έχει πολυδακτυλία, που σαφώς τα δάκτυλα είναι περισσότερα.
  2. Η γάτα δεν έχει το προνόμιο να μπορεί να αντιληφθεί γευστικά την απόλαυση ενός γλυκού, καθώς οι γευστικοί της κάλυκες δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην την ελκύει οτιδήποτε γλυκό.
  3. Η γάτα μπορεί να δει πολύ καθαρά σε συνθήκες πολύ χαμηλού φωτισμού, μέχρι και σε πλήρες σκοτάδι,  λόγω των ραβδίων στον αμφιβληστροειδή της, που είναι ευαίσθητοι στο αχνό φως. Είναι γεγονός ότι η γάτα μπορεί να δει χρησιμοποιώντας περίπου το ένα έκτο του ποσού φωτός που χρειάζονται οι άνθρωποι!!! Κάτι άλλο που είναι ωφέλιμο να ειπωθεί είναι ότι η γάτα δεν βλέπει μόνο τις αποχρώσεις του γκρι, όπως συνηθίζεται να φημολογείται μέχρι τώρα. Μπορεί να δει κανονικά αποχρώσεις του πράσινου και του μπλε, αλλά δυσκολεύεται να αναγνωρίσει πλήρως τα χρώματα κόκκινο και ροζ. Επιπροσθέτως με τα παραπάνω, να πούμε επίσης ότι η γάτα έχει ένα ελαφρώς πιο διευρυμένο οπτικό πεδίο της τάξεως των 200 μοιρών, συγκριτικά με των ανθρώπων που είναι 180 μοίρες.
  4. Γνωρίζουμε ήδη ότι το γουργουρητό της γάτας είναι χαλαρωτικό. Ξέρουμε όμως ότι το γουργουρητό της μπορεί να κυμανθεί από 25 έως 150 Hertz? Απίστευτο και όμως αληθινό!
  5. Οι γάτες γουργουρίζουν κατά την διάρκεια της εισπνοής και της εκπνοής τους και για αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχει αυτός ο ασταμάτητος ρυθμός. Ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από αυτό εμπλέκει τους μυς του λάρυγγα και του διαφράγματος. Το γουργουρητό αποτελεί μια μη λεκτική επικοινωνία των γατών , προκειμένου να μας εκφράσουν την διάθεσή τους ή/και τις ανάγκες τους.
  6. Τα αυτιά της γάτας μπορούν να ακούν υπερηχητικούς ήχους. Τα τρωκτικά χρησιμοποιούν αυτούς τους ήχους για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ούτε οι σκύλοι, αλλά ούτε και οι άνθρωποι είναι σε θέση να ακούν ανάλογους ήχους.
  7. Η έλλειψη ταυρίνης στη γάτα ενδέχεται να προκαλέσει τύφλωση, καθότι το συγκεκριμένο αμινοξύ δεν μπορεί να παραχθεί από τον ίδιο τον οργανισμό της, όπως συμβαίνει με άλλα ζώα. Οπότε το φαγητό της, επιβάλλεται να περιέχει το προβλεπόμενο ποσοστό ταυρίνης, το οποίο θα την κρατήσει υγιή.
  8. Η γάτα χρησιμοποιεί τα μουστάκια της, προκειμένου να μετρήσει εάν μπορεί να περάσει από ένα πέρασμα ή όχι. Είναι ουσιαστικά κάτι σαν το σύστημα GPS της. (Ποτέ δεν πρέπει να της κόβουμε τα μουστάκια).
  9. Η γάτα μπορεί να τρέξει με 30 μίλια την ώρα. Φανταστείτε ότι ξεπερνάει σε ταχύτητα κατά 3 μίλια και έναν από τους πιο γρήγορους αθλητές παγκοσμίως, τον Usain Bolt.
  10. Διάσημες προσωπικότητες που μισούσαν και αντίστοιχα αγαπούσαν τις γάτες: οι Αδόλφος Χίτλερ και Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ ήταν από τους ανθρώπους που δεν τις είχαν σε καμία εκτίμηση, ενώ αντίθετα οι Αβραάμ Λίνκολν και Ρόμπερτ Λη τις λάτρευαν. Μάλιστα ο Αβραάμ Λίνκολν είχε 4 γάτες στον Λευκό Οίκο.
  11. Οι γάτες κοιμούνται 16 έως 18 ώρες την ημέρα, με τις υπερήλικες γάτες να ξεπερνούν μέχρι και αυτό το όριο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κοιμούνται τον διπλάσιο χρόνο από έναν μέσο άνθρωπο.
  12. Οι γάτες δεν είναι νυκτόβια πλάσματα, όπως πολλοί πιστεύουν. Αντιθέτως, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους το χρησιμοποιούν την αυγή και το σούρουπο. Αυτό συμβαίνει διότι ενστικτωδώς είναι οι 2 στιγμές του 24ώρου που η γάτα (στην φύση) ετοιμάζεται να κυνηγήσει για να καταφέρει να εξασφαλίσει το γεύμα της. Η γάτα πλέον είναι καθαρά οικόσιτο ζώο, αλλά κάποια πράγματα και συνήθειες των προγόνων της, δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το  DNA της.
  13. Η γάτα μπορεί να πηδήξει σε ύψος μέχρι και 7 φορές το μήκος της ουράς της.
  14. Περίπου το 10% των κόκκαλων της γάτας είναι στην ουρά της.
  15. Η γάτα μπορεί να ξοδέψει περίπου 5 ώρες ή και παραπάνω την ημέρα για να περιποιείται τον εαυτό της (grooming).
  16. Οι γάτες παίρνουν 20 έως 40 αναπνοές το λεπτό.
  17. Οι γάτες μπορούν να βγάλουν 100 και παραπάνω ήχους, ενώ οι σκύλοι μετά βίας μόλις 10 ήχους. Αυτό μας δείχνει ότι οι γάτες είναι 10 φορές πιο ομιλητικές, συγκριτικά με τους τετράποδους φίλους τους, τους σκύλους.
  18. Οι γάτες έχουν σύνολο 245 κόκκαλα, που σημαίνει ότι έχουν 39 κόκκαλα παραπάνω από τον άνθρωπο, ο οποίος έχει 206, ενώ οι μυς τους φτάνουν τους 500!!!
  19. Μια ενήλικη γάτα έχει σύνολο 30 δόντια, εκ των οποίων τα 16 είναι στο πάνω μέρος τους στόματος, και τα 14 στο κάτω μέρος. Τα γατάκια έχουν 26 δόντια, τα οποία τα αλλάζουν από την ηλικία των 3 έως την ηλικία των 6 μηνών.
  20. Μην δίνετε στην γάτα σας γάλα, διότι οι περισσότερες γάτες έχουν δυσανεξία στην λακτόζη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να το επεξεργαστούν και τους δημιουργείται πρόβλημα στο γαστρεντερικό τους σύστημα.
  21. Ο εγκέφαλος της γάτας είναι κατά 90% όμοιος με τον ανθρώπινο εγκέφαλο! Απίστευτο; Και όμως!
  22. Αν και οι γάτες έχουν χαμηλότερο κοινωνικό IQ συγκριτικά με τους σκύλους, μπορούν να λύσουν πιο δύσκολα γνωστικά προβλήματα.
  23. Οι γάτες διακρίνονται για την υψηλή αίσθηση ακοής. Μπορούν να ακούσουν μέχρι και 64ΚΗz, ενώ ο μέσος άνθρωπος μέχρι 20ΚΗz το μέγιστο.
  24. Οι μαύρες γάτες θεωρούνται κακή τύχη στην Αμερική, αλλά το ακριβώς αντίθετο ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστραλία.
  25. Η πιο πλούσια γάτα του κόσμου κληρονόμησε 13.000.000$, μετά τον θάνατο της ιδιοκτήτριάς της.
  26. Η μεγαλύτερη σε μήκος γάτα ήταν ο Stewie. Το μήκος του ήταν 1.23 μ. από την ουρά ως τη μύτη του. 
  27. Η μικρότερη γάτα στον κόσμο ονομάζεται Tinker Toy και έχει ύψος μόλις 7 εκατοστά. 
  28. Οι γάτες ιδρώνουν, αλλά μόνο από τις πατούσες τους. 
  29. Οι γάτες δεν μπορούν να μασήσουν μεγάλες μερίδες φαγητού, καθώς δεν μπορούν να κουνήσουν τα σαγόνια τους πλαγίως. 
  30. Η μύτη κάθε γάτας έχει μοναδικό μοτίβο, όπως ακριβώς συμβαίνει με το αποτύπωμα του ανθρώπου. 

Σχόλια