Εμβολιασμός γάτας - Βασικός και μη βασικός.


Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητο κομμάτι που διασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την ευζωία των γατών μας. Τα εμβόλια χωρίζονται στα βασικά εμβόλια και στα μη βασικά εμβόλια.
​Τα βασικά εμβόλια είναι απαραίτητα για κάθε γάτα για την προστασία της από κάποια σοβαρή ή ιδιαίτερα κοινή ασθένεια, ή από κάποια ασθένεια που μπορεί να απειλήσει τον άνθρωπο.
Ο βασικός εμβολιασμός ξεκινάει στην ηλικία των 7-8 εβδομάδων και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 16 εβδομάδων και περιλαμβάνει τα εξής εμβόλια:

1.Εμβόλιο κατά της Ρινοτραχειίτιδας.
Οι 2 μορφές της ασθένειας αυτής είναι ο ιός του καλυκοϊού και ο ιός του ερπητοϊού, οι οποίοι προκαλούν λοιμώξεις ανωτέρου αναπνευστικού στις γάτες με κύρια συμπτώματα τον βήχα, το φτάρνισμα, τον πυρετό, ρινικές και οφθαλμικές εκκρίσεις, καθώς και απώλεια όρεξης. Ακόμα και αν η γάτα θεραπευθεί πλήρως, μεταδίδει κανονικά τον ιό και σε άλλες γάτες μη εμβολιασμένες και δεν δύναται ποτέ να απαλλαγεί από αυτόν. Παραμένει, λοιπόν, πάντα φορέας του ιού. Δεν είναι θανατηφόρα νόσος, αλλά είναι άκρως ενοχλητική για την ευζωία της γάτας.
2.Εμβόλιο κατά της Πανλευκοπενίας.
Η πανλευκοπενία είναι μια λοιμώδης νόσος, η οποία οφείλεται σε ιό της ομάδας των παρβοϊών. Συναντάται συχνότερα σε ευπαθείς ή/και νεαρές γάτες (γατάκια). Η ασθένεια αυτή προσβάλλει άμεσα το γαστρεντερικό σύστημα της γάτας με κύρια συμπτώματα την διάρροια, τον εμετό και άμεση αφυδάτωση του οργανισμού της γάτας. Είναι ένας ιός πολύ επικίνδυνος και θανατηφόρος, που πολλές φορές δεν υπάρχει καν ο απαιτούμενος χρόνος θεραπείας.

3.Εμβόλιο κατά της Λύσσας.
Το εμβόλιο κατά της Λύσσας είναι απαραίτητο να γίνεται, διότι η λύσσα δεν αποτελεί νόσο, που αφορά μόνο στις γάτες άλλα όλα τα θηλαστικά, όπως και τον άνθρωπο. Εκδηλώνεται με την μορφή οξείας εγκεφαλίτιδας και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
Τα μη βασικά εμβόλια είναι απαραίτητα μόνο για μη οικόσιτες γάτες ή/και για γάτες που εκτίθενται σε καθημερινό κίνδυνο (γάτες που ζουν αποκλειστικά εκτός σπιτιού, γάτες που έρχονται σε επαφή με άρρωστες γάτες κ.λπ.).
Ο μη βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει τα εξής εμβόλια:
1.Εμβόλιο κατά της Λευχαιμίας.
Ο ιός της Λευχαιμίας απειλεί γάτες, οι οποίες έρχονται σε επαφή με ανεμβολίαστες αδέσποτες γάτες που νοσούν από τον ιό. Γάτες που ζουν αποκλειστικά εντός σπιτιού και δεν έρχονται σε επαφή με αδέσποτες γάτες, δεν χρειάζεται να υποβάλλονται στον συγκεκριμένο εμβολιασμό. Επιπροσθέτως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν είναι ακόμα 100% επιβεβαιωμένη. Υπάρχουν αρκετοί κτηνίατροι, οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι στον συγκεκριμένο εμβολιασμό. Οι απόψεις στην κτηνιατρική κοινότητα διίστανται.
2.Εμβόλιο κατά της Χλαμυδίασης.
Η χλαμυδίαση είναι μία λοιμώδης νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από βαριές αλλοιώσεις του αναπνευστικού συστήματος της γάτας αλλά και των οφθαλμών της (κυρίως του κερατοειδούς). Η νόσος αυτή προσβάλλει -κυρίως- μικρότερης ηλικίας γάτες (γατάκια) και η κύρια αντιμετώπισή της γίνεται με χορήγηση αντιβιοτικών, ακόμη και σε γάτες που είναι ήδη εμβολιασμένες.
3.Εμβόλιο κατά της μολυσματικής Βρογχίτιδας.
Η μολυσματική βρογχίτιδα είναι βακτηριακή λοίμωξη, που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα βήχα ή πνευμονία.

Η σωστή πρόληψη είναι πάντα ο πιο σωστός και σίγουρος τρόπος για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών και μην ξεχνάμε ότι η πρόληψη είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη θεραπεία.

© Eva Kapsalis

Σχόλια