1871 έως σήμερα! Η σταδιακή είσοδος των γατών στην ζωή μας.


1871: Η πρώτη έκθεση μορφολογίας γάτας έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1876: Η πρώτη εταιρεία παραγωγής τροφών για γάτες έκανε την εμφάνισή της στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ονομασία Spratt.

1895: Η εταιρεία Spratt διευρύνει τις δραστηριότητές της και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

1895: Την ίδια χρονιά λαμβάνει μέρος η πρώτη Έκθεση Μορφολογίας Γάτας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

1930s: Σε αυτή την δεκαετία ξεκινάει η παραγωγή υγρής τροφής για γάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

1930s: Την ίδια περίοδο καθιερώνονται οι τακτικές στείρωσης γατών και σκύλων στις ΗΠΑ.

1940s: Λόγω της έλλειψης κρέατος στις ΗΠΑ, διάφορες βιομηχανίες οδηγούνται στην παραγωγή και ανάπτυξη της ξηράς τροφής, η οποία περιείχε ζωικά υπολείμματα και ψάρια. Η ξηρά τροφή, πλέον, είναι η βασική τροφή, η οποία παράγεται και πωλείται σε μεγάλη κλίμακα.

1947: Εφευρέθηκε η ειδική άμμος για γάτες από τον Ed Lowe. Έως τότε, οι ιδιοκτήτες γατών χρησιμοποιούσαν τέφρα ή άμμο θαλάσσης, αλλά η πλειονότητα των ιδιοκτητών άφηνε τις γάτες του να κυκλοφορούν ελεύθερες έξω.

1940s & 1950s: Η διαδικασία στειρώσεων συνεχίζεται κανονικά, αλλά δεν αποτελεί συνήθης πρακτική. Η γενική αναισθησία προτείνεται, αλλά δεν απαιτείται. Οι άνθρωποι έτειναν να εξανθρωπίζουν τις γάτες τους και ως εκ τούτου επιδίωκαν η θηλυκή τους γάτα να έχει τουλάχιστον μία γέννα πριν στειρωθεί.

1950s: «Έκρηξη» παραγωγής και εμφάνισης διαφόρων νέων εταιρειών παραγωγής γατοτροφής.

1969: Οι πρώτες κλινικές χαμηλού κόστους στειρώσεων, άνοιξαν στο Los Angeles. Έως τότε οι ευθανασίες ήταν, δυστυχώς, εξαιρετικά συχνό φαινόμενο.

1972: Η Αμερικανική κοινότητα για την πρόληψη κακοποίησης ζώων (ASPCA) επιβάλει την υποχρεωτική στείρωση των ζώων πριν μεταφερθούν στο νέο μόνιμο σπίτι τους.

1970s: Σε αυτή την περίοδο αλλάζει η νοοτροπία των ιδιοκτητών γάτας και πλέον οι γάτες διαμένουν αμιγώς εντός της οικίας τους, χωρίς επαφή με τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Πολλές κτηνιατρικές κλινικές και ανθρωπιστικοί οργανισμοί προτείνουν την ίδια τακτική, προκειμένου οι γάτες να μην κινδυνεύουν από εξωτερικούς παράγοντες, καθώς και για να προστατευθεί η «άγρια» φύση από το κυνήγι τους. Ταυτόχρονα αυξάνεται στο μυαλό του κόσμου η πεποίθηση ότι οι γάτες αποτελούν πλέον ισότιμα μέλη της οικογένειας.

1990: Αναδύεται η μέθοδος TNR (trap – neuter – return).

1994: Καθότι ήταν δύσκολο για κάποιους ιδιοκτήτες να μεταφέρουν οι ίδιοι τα ζώα τους για στείρωση στον κτηνίατρο, ξεκινάει στο Χιούστον του Τέξας, το πρώτο κινούμενο φορτηγό που αναλαμβάνει στειρώσεις, σαφώς αποτελούμενο από το κατάλληλο & εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

1999: Ο οργανισμός υπεράσπισης των ζώων (IDA) ξεκινάει την λεγόμενη «καμπάνια κηδεμονίας», επιδιώκοντας να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς και να χρησιμοποιείται πλέον επισήμως ο όρος «κηδεμόνας ζώου», έναντι του όρου «ιδιοκτήτης ζώου».

2003: Το Δυτικό Χόλιγουντ είναι η πρώτη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών που απαγορεύει την ριζική ονυχεκτομή.

Πηγή: Total Cat Mojo - The Ultimate Guide to live with your cat (Jackson Galaxy)

© Eva Kapsalis

Σχόλια