Γιατί επιλέγουμε να στειρώνουμε τα γατάκια μας στους 4 μήνες; Ποια είναι τα οφέλη της πρόωρης στείρωσης;


Η στείρωση των γατών είχε συσταθεί εδώ και αρκετό καιρό από την κτηνιατρική κοινότητα να διενεργείται στην ηλικία των 6 μηνών και έπειτα. Αυτή η πεποίθηση δεν έχει κάποια λογική ισχύ, βάσει αποδεικτικών στοιχείων. Φαίνεται ότι οφείλεται καθαρά στην παράδοση και στα όσα ίσχυαν έως τώρα.
​Η στείρωση των γατών είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του πληθυσμού τους, καθώς και τη μείωση συμπεριφορών που σχετίζονται με την αποφυγή της, όπως «ψέκασμα» και επιθετικότητα. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι στειρωμένες γάτες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού καθώς και μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως FIV και FeLV (aids και λευχαιμία αιλουροειδών). Επιπροσθέτως αποφεύγονται πιθανοί κίνδυνοι εγκυμοσύνης. Έρευνες που διεξήχθησαν στο  Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ έδειξαν ότι αν και πάνω από το 90% των γατών έχουν στειρωθεί σε κάποιο στάδιο της ζωής τους, σχεδόν το 20% των θηλυκών γατών είχε μία γέννα και περίπου το 75% αυτών των γεννών ήταν μη προδιαγεγραμμένες. Αν και η ηλικία που μια γάτα θεωρείται έφηβη είναι από 5 έως 8 μηνών, οι θηλυκές γάτες μπορούν να μείνουν έγκυες μέχρι και από 4 μηνών. Ο σωστός χρόνος της στείρωσης, λοιπόν, είναι αρκετά σημαντικός προκειμένου να αποφεύγονται ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Το Cat Group [μέλη στο οποίο περιλαμβάνονται η Βρετανική Κτηνιατρική Κοινότητα Μικρών Ζώων (BSAVA), η Διεθνή Φαρμακευτική Κοινότητα Αιλουροειδών (ISFM), το Κυβερνητικό Συμβούλιο Λατρών Γάτας (GCCF),  η Προστασία της Γάτας (CP), η Βασιλική Κοινότητα για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας κατά των Ζώων (RSPCA), η Blue Cross και το Φαρμακείο Ανθρώπων για ζώα που νοσούν (PDSA)] έδωσε συγκεκριμένες συστάσεις το 2006, μέσω των οποίων συμβουλεύουν και ενισχύουν την πρόωρη στείρωση των γατών στους 4 μήνες ζωής τους και όχι αργότερα.
Ωστόσο, μια πολύ πρόσφατη μελέτη (η οποία δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα) δείχνει ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό κτηνιάτρων (λίγο παραπάνω από το 20%), συνιστούν να πραγματοποιείται η στείρωση σε ηλικία τεσσάρων μηνών, ενώ ποσοστό μικρότερο από το 15% των ιδιοκτητών γατών ακολουθούν την συγκεκριμένη τακτική.
Έχει διαπιστωθεί ότι η στείρωση στους 4 μήνες, αντί των 6 μηνών,  έχει πολλαπλά οφέλη για την γάτα, πχ : μικρότερες πιθανότητες για επιπλοκές κατά την διάρκεια της επέμβασης,  μικρότερη διάρκεια χειρουργείου, χαμηλότερη χειρουργική νοσηρότητα, καθώς και γρηγορότερα ποσοστά ανάρρωσης.  Ωστόσο, υπάρχουν και μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης ουροποιητικών προβλημάτων, ουλίτιδας και άσθματος.
Οι χειρούργοι κτηνίατροι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο να συμβουλεύουν τους πελάτες τους σχετικά με το να πράξουν τα δέοντα για τις γάτες τους. Πολλοί ιδιοκτήτες γατών δεν έχουν ιδέα ότι η γάτα μπορεί να μείνει έγκυος ή να ξεκινήσει το λεγόμενο «ψέκασμα» πριν την ηλικία των 6 μηνών, όπως επίσης δεν γνωρίζουν ότι η στείρωση σε μικρότερη ηλικία είναι μια πιο ασφαλής μέθοδος για την γάτα τους, συγκριτικά με την ηλικία των 6 μηνών και άνω.


Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν την αναισθησία:

1. Προληπτική υγειονομική περίθαλψη
- Η στείρωση πρέπει να πραγματοποιείται μετά τον πρώτο εμβολιασμό της γάτας και ιδανικά τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του πλήρη εμβολιασμού της (ώστε να αναπτυχθεί η πλήρης ανοσία της γάτας και να περιοριστεί η πιθανότητα μετάδοσης κάποιας ασθένειας κατά τη διαμονή της στο χώρο του κτηνιατρείου).
- Το ραντεβού της στείρωσης καλό είναι να κλειστεί μετά τον πρώτο ή μετά τον δεύτερο εμβολιασμό της γάτας, προκειμένου να το έχει κατά νου ο ιδιοκτήτης. Αυτό ενθαρρύνει τον ιδιοκτήτη σε πρώιμες κτηνιατρικές επισκέψεις, γεγονός το οποίο ενισχύει το σωστό «δέσιμο» μεταξύ ιδιοκτήτη-κτηνιάτρου, καθώς και κτηνιάτρου-γάτας.

2. Κανόνες φαγητού πριν την στείρωση
- Το φαγητό θα πρέπει να απομακρύνεται από την γάτα 3-5 ώρες πριν το χειρουργείο, διότι μπορεί να προκληθεί υπογλυκαιμία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ενέχει κίνδυνο. Το νερό θα πρέπει να διατίθενται μέχρι τη στιγμή της γενικής αναισθησίας (ή της προ-φαρμακευτικής αγωγή, εάν υπάρχει). Στα γατάκια θα πρέπει να προσφέρεται άμεσα τροφή, αφότου συνέλθουν πλήρως από την διαδικασία της στείρωσης.
- Τα γατάκια μπορούν εύκολα να γίνουν υπογλυκαιμικά λόγω μειωμένης αποθήκευσης γλυκογόνου στο συκώτι τους. Στη σπάνια περίπτωση που ένα γατάκι δεν επανέλθει άμεσα από την γενική αναισθησία (στάδιο ανάνηψης), θα πρέπει να ελεγχθούν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του και να του δοθεί συμπλήρωμα γλυκόζης, σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπογλυκαιμία  (τρόπος χορήγησης : γλυκόζη διά του στόματος εάν το γατάκι είναι σε θέση να καταπιεί ή IV έγχυση 5% διαλύματος δεξτρόζης).

Συμπέρασμα:

Η στείρωση των γατών στους 6 μήνες βασίζεται στην παράδοση και στο τί ίσχυε έως τώρα. Δεν υπάρχει καμία αποδεδειγμένη επιστημονική μελέτη που να υποστηρίζει ότι είναι προτιμότερο να στειρώνουμε την γάτα μας μετά τους 6 μήνες. Αντιθέτως,  η στείρωση των γατών στους 4 μήνες ζωής τους είναι μια ασφαλέστερη επιλογή και έχει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Αν αυξηθεί ο αριθμός των γατών που στειρώνονται στους 4 μήνες (αντί των 6 μηνών), ενώ παράλληλα υπάρχει σωστή εκπαίδευση των ιδιοκτητών γατών σχετικά με τα οφέλη της πρόωρης στείρωσης, αυτό από μόνο του θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στον έλεγχο του πληθυσμού των γατών, και αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην βελτίωση της υγείας, καθώς και της καλής διαβίωσης των γατών που είναι υπό την φροντίδα μας.

Source : http://www.langfordvets.co.uk/sites/default/files/Neutering%20article%20revised%20300413.pdf

© Eva Kapsalis

Σχόλια