Γιατί πρέπει να στειρώνουμε ένα γατάκι όταν δεν προορίζεται για αναπαραγωγή;


Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να είμαστε ενάντια στην στείρωση σε ένα γατάκι συντροφιάς. Οι γάτες δεν έχουν σεξουαλική ταυτότητα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η σεξουαλική επαφή είναι καθαρά μία ενστικτώδης ορμή.
Μια στειρωμένη γατούλα έχει λιγότερα προβλήματα και σε θέματα υγείας, αλλά και σε θέματα συμπεριφοράς. Για παράδειγμα :

1) Αποφεύγονται οι κίνδυνοι για εμφάνιση καρκίνου της μήτρας ή καρκίνου του μαστού στις θηλυκές γατούλες, καθώς και η εμφάνιση καρκίνου των όρχεων στους αρσενικούς γάτους.
2) Μειώνεται η εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπεριφορών, όπως για παράδειγμα το λεγόμενο "ψέκασμα", κατά το οποίο η γάτα μαρκάρει την περιοχή της και ουρεί σε σημεία εκτός αμμοδόχου, προκειμένου να αφήσει την μυρωδιά της. Αυτη η συμπεριφορά μπορεί να προκληθεί και απο αρσενική γατούλα, αλλά και από θηλυκή. Κάποιες φυλές είναι πιο επιρρεπείς σε ανάλογες συμπεριφορές.
3) Μειώνεται ο κίνδυνος να το "σκάσουν" από την οικία τους, διότι δεν κατευθύνονται από τις ορμές τους για αναζήτηση ζευγαρώματος. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα, μικρότερο κίνδυνο να πάθουν κάποιο ατύχημα, να μπλεχτούν σε κάποιο καβγά με άλλη γάτα ή ακόμη και να κολλήσουν κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα, όπως πχ FIV και FeLV (aids και λευχαιμία γάτας, αντίστοιχα), το οποίο θα αποβεί θανατηφόρο. 
4) Αρσενικές αστείρωτες γάτες είναι σχεδόν αδύνατο να συνυπάρξουν, διότι το αίσθημα της κυριαρχίας στον χώρο τους, οδηγεί σε πολλαπλούς καβγάδες, οι οποίοι στην πλεινότητά τους έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.
5) Μια θηλυκή γάτα σε περίοδο οίστρου μπορεί να "ψεκάζει", να δείχνει ιδιαίτερα αγχωμένη και να κλαίει αρκετά γοερά, γεγονός που μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητά μας, ή ακόμη και στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας. 


Η επέμβαση της στείρωσης αποτελεί επέμβαση ρουτίνας για την γάτα μας, οπότε δεν χρήζει λόγος ανησυχίας και έξτρα άγχους από την πλευρά μας. Άλλωστε, μετά την επέμβαση, ο κάθε κτηνίατρος είναι σε θέση να χορηγήσει μια ολιγοήμερη αγωγή με παυσίπονα ή/και αντιφλεγμονώδη, προκειμένου να μειώσει αισθητά τον οποιονδήποτε μετεγχειρητικό πόνο.

Πολλοί πιστεύουν ότι η στείρωση είναι ενάντια στην φύση της γάτας. Αυτό όμως δεν ισχύει καθόλου, διότι η γάτα πλέον είναι εξημερωμένο ζώο, πράγμα που σημαίνει ότι έχει απομακρυνθεί εξ’ολοκλήρου από το φυσικό της περιβάλλον.

Το ζευγάρωμα γατών που δεν προορίζονται για αναπαραγωγή, έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την διαιώνιση των χιλιάδων αδέσποτων που ήδη υπάρχουν.

Άρα μπορούμε σκοπίμως να πούμε, ότι η στείρωση είναι απαραίτητη για την ευζωία τους και την καλή τους -σωματική και ψυχική- υγεία. Επιπροσθέτως, αποτελεί την σωστότερη πρόληψη για σταδιακή μείωση αδέσποτων γατών, τα οποία αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους καθημερινά πχ: θάνατο από φόλες, πείνα ή/και ασθένειες, ατυχήματα, εγκατάλειψη.

Κάτι που καλό θα είναι να επισημανθεί, καθότι απασχολεί πολλόυς ιδιοκτήτες ή/και επικείμενους ιδιοκτήτες γατών είναι το θέμα της παχυσαρκίας μετά την στείρωση. Αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι καθαρά λάθος (σαφώς όχι ηθελημένο) του ιδιοκτήτη. Μια ισορροπημένη διατροφή μετά την στείρωση της γατούλας μας, εξασφαλίζει ότι το βάρος της θα παραμείνει σε φυσιολογικά επίπεδα. Μια σωστή διατροφή περιλαμβάνει μεγαλό ποσοστό πρωτείνης, της τάξεως του 35-40%. Οι γάτες είναι σαρκοφάγο ζώο, οπότε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, τους είναι αρκετα δύσκολο να τις μεταβολίσουν. Δυστυχώς κυκλοφορούν πολλές ακατάλληλες τροφές στο εμπόριο, οπότε πάντα θα πρέπει να κοιτάτε αναλυτικά τα συστατικά, και σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας να επιλέγετε την καλύτερη δυνατή επιλογή για την γάτα σας. Αυτό που επίσης μπορούμε να κάνουμε για να την βοηθήσουμε και να αποφύγουμε περιστατικά παχυσαρκίας, είναι να της δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες εκτόνωσής της μέσα στην ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται το επίπεδο της φυσικής της δραστηριότητας, οι θερμίδες που καίει είναι αισθητά περισσότερες και αυτό ευνοεί την γάτα μας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. 

© Eva Kapsalis

Σχόλια