Εξηγώντας τις Υβριδικές Φυλές Γάτας: Bengal, Toyger και Savannah.


Η απαράμιλλη ομορφιά των μεγάλων γατών της φύσης συνάρπαζε τον άνθρωπο εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ο συνδυασμός της ισχυρής φυσικής τους κατάστασης και του αρπακτικού τους χαρακτήρα, ωστόσο, δυσκόλευε τους ανθρώπους να τις θαυμάσουν από κοντά. Όλα αυτά άλλαξαν όταν μερικοί άνθρωποι με οραματικές ιδέες και με ανάλογη κλίση στην αναπαραγωγή διαδικασία, αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να δημιουργήσουν μια οικόσιτη γάτα που να συνδυάζει την υπέροχη εξωτική εμφάνιση των άγριων γατών, απαλλαγμένη όμως από τις επικίνδυνες συνήθειες τους.
Πώς προέκυψαν όμως οι φυλές Bengals, Toygers και Savannah; Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτές τις εξαιρετικές υβριδικές φυλές γάτας;
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!

Δημιουργώντας μια φυλή γάτας

Εκτός από τις φυλές γάτας που υπάρχουν εδώ και μερικούς αιώνες, όπως η σιαμέζικη, η περσική γάτα ή η Αγκύρας, τα περισσότερα από τα αιλουροειδή με γενεαλογία που είναι εξαιρετικά δημοφιλή σήμερα, έχουν εκτραφεί τα τελευταία 50 χρόνια. Ακόμα και οι φυλές που θεωρούνται "αρχαίες" συνεχώς τελειοποιούνται από τους εκτροφείς σε όλο τον κόσμο, που προσπαθούν να είναι αυτοί οι οποίοι δημιουργούν έναν ιδανικό εκπρόσωπο της εκάστοτε φυλής. Αλλά πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια φυλή; Τι χρειάζεται για να δημιουργήσετε μια γάτα που φαίνεται και ενεργεί με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο;

Όταν πρόκειται για την ανάπτυξη μιας νέας φυλής, το κλειδί είναι η επιλεκτική αναπαραγωγή. Η τεχνητή επιλογή ή η επιλεκτική αναπαραγωγή, όπως αναφέρεται πιο συχνά, είναι η διαδικασία κατά την οποία οι άνθρωποι εκτρέφουν σκόπιμα ζώα με επιθυμητά χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν επιλεκτικά ένα σύνολο χαρακτηριστικών (φαινοτυπικά χαρακτηριστικά) μέσω των απογόνων τους.

Στον κόσμο της αναπαραγωγής αιλουροειδών, μια νέα φυλή μπορεί να είναι προϊόν:

1.Διασταυρώσεις φυλών οικόσιτων γατών
2.Διάδοση μιας σπάνιας γενετικής μετάλλαξης τύπου σώματος
3.Υβριδισμός μεταξύ άγριων ζώων και οικόσιτων γατών

Φυλές όπως η γάτα Toyger ή η Bombay έχουν προέλθει από διασταύρωση δύο διαφορετικών φυλών οικόσιτης γάτας, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας, ξεχωριστής φυλής που συνδυάζει ένα επιλεγμένο σύνολο επιθυμητών χαρακτηριστικών και από τους δύο γονείς. Φυλές γάτας όπως οι Munchkin, οι Manx ή οι Scottish Fold δημιουργήθηκαν εξαιτίας μιας σπάνιας γενετικής μετάλλαξης που απομονώθηκε στους γονείς και στη συνέχεια μεταδόθηκε μέσω των απογόνων τους. Οι εξωτικές φυλές γάτας, όπως οι Βεγγάλης, οι Σαβάνας ή οι Chausie είναι αποτέλεσμα αναπαραγωγής μεταξύ άγριων και οικόσιτων γατών, προκειμένου να δημιουργηθούν οικόσιτες γάτες με άγρια φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, αλλά με ήπια και υπάκουη ιδιοσυγκρασία.

Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σημειωθεί ότι τα άγρια ​​γονίδια αυτών των φυλών διατηρούνται αποκλειστικά για τις τρεις πρώτες γενεές της φυλής (F1, F2 & F3). Αυτές οι γάτες «θεμέλια» ονομάζονται EG (early generation-πρώιμη γενιά). Οι μεταγενέστερες γενιές (F3 και έπειτα) διατηρούν την ξεχωριστή εμφάνιση, αλλά το άγριο αίμα απομακρύνεται. Η φυλή που αναπτύσσεται μέσω υβριδισμού πρέπει να θεωρείται μια πλήρως οικόσιτη φυλή.
Ωστόσο, φέρνοντας την πρώτη γενιά μιας νέας φυλής στον κόσμο δεν σημαίνει ότι έχετε δημιουργήσει μια φυλή γάτας. Αφού γεννηθεί η πρώτη γενιά, είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η επιλεκτική αναπαραγωγή μεταξύ γόνιμων γατών για να δημιουργηθεί ένα πρότυπο φυλής και να εξασφαλιστεί το πιο σημαντικό από όλα - ότι ο απόγονος φέρει υγιή γονίδια και ότι η φυλή δεν έχει κληρονομικά προβλήματα υγείας.

Αυτή είναι η διαδικασία πίσω από την ανάπτυξη οποιασδήποτε φυλής γάτας. Όλα ξεκινούν με μια ιδέα, η οποία εξελίσσεται μέσα από γενιές, μέχρις ότου υπάρξει ένα σύνολο ξεχωριστών χαρακτηριστικών που θεωρείται πρότυπο. Εδώ είναι οι ιστορίες για το πώς αναπτύχθηκαν οι τρεις πιο δημοφιλείς εξωτικές φυλές γάτας - από την πρώτη γέννα μέχρι τις γάτες που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα!

Γάτα Βεγγάλης

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Dr.Willard Centerwall δεν είχε πιθανώς ιδέα ότι η έρευνά του για τη λευχαιμία θα οδηγήσει σε μια νέα φυλή γάτας. Η συγκριτική γονιδιακή χαρτογράφηση των γατών και των ανθρώπων, που έκανε για την έρευνά της λευχαιμίας, ήταν ο λόγος που ο διευθυντής της γενετικής, των γενετικών ανωμαλιών και των χρωμοσωμικών υπηρεσιών στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Loma Linda, ήταν το πρώτο άτομο που ζευγάρωσε επιλεκτικά οικόσιτη γάτα με ασιατική γάτα λεοπάρδαλη, με αποτέλεσμα την πρώτη γέννα υβριδικών γατών, που αργότερα θα γίνουν γνωστές ως γάτες Βεγγάλης.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του, ο Δρ. Centerwall έμεινε με λίγα γατάκια Βεγγάλης γενιάς F1, τα οποία έπρεπε να δώσει για υιοθεσία. Γνώρισε την Jean Sugden Mill μέσω ενός κοινού φίλου και, όπως λένε, το υπόλοιπο αποτελεί ιστορία. Η Mill είχε μεγάλο θαυμασμό για τα αιλουροειδή, οπού σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον της για τη γενετική, την ώθησε να δημιουργήσει μια νέα φυλή που οραματίστηκε, τις λεγόμενες «λεοπαρδάλεις του σαλονιού», δηλαδή γάτες που θα διατηρούσαν την άγρια ​​εμφάνιση των προγόνων τους, αλλά θα είχαν ένα ήπιο και αξιαγάπητο χαρακτήρα, που θα τις καθιστούσε κατάλληλες ως οικόσιτα κατοικίδια ζώα μιας οικογένειας. Η φυλή άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του '80 και οι φαινομενικά άγριες γάτες Βεγγάλης, συγκέντρωσαν γρήγορα μεγάλη προσοχή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η μεγάλη προσοχή που έδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην φυλή ήταν που κατά κάποιο τρόπο βοήθησε τις γάτες της Βεγγάλης να γίνουν η φυλή που είναι σήμερα, καθώς ένας από τους ανθρώπους που βοήθησε περισσότερο στην ανάπτυξη αυτής της φυλής, ο Anthony Hutcherson, έμαθε για τις  γάτες Βεγγάλης μέσω του περιοδικού Cat Fancy, ενός περιοδικού αφιερωμένου στα αιλουροειδή. Όταν ήταν νεαρό αγόρι, είδε μια φωτογραφία της Jean Sugden Mill με τις γάτες Βεγγάλης και αμέσως τις ερωτεύτηκε. Ως παιδί που είχε γοητευτεί από τις άγριες γάτες και καθώς πάντα ονειρευόταν να έχει μία Ocelot ως κατοικίδιο ζώο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι βρήκε υπέροχη την φυλή αυτή. Λίγα χρόνια αργότερα, κατάφερε να έρθει σε επαφή με τον αρχικό εκτροφέα της φυλής Βεγγάλης και αποφάσισε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επιλεκτικής εκτροφής της συγκεκριμένης φυλής γάτας.

Με δικά του λόγια, ο Anthony Hutcherson περιγράφει καλύτερα πώς αναπτύσσεται μια καθιερωμένη φυλή αιλουροειδών:
"Είναι σαν αυτό που πιθανότατα θα σας πει οποιοσδήποτε καλός σεφ. Δεν προσθέτει ένα σωρό διαφορετικά πράγματα σε μια σούπα. Είναι το τί επιλέγεις να προσθέσεις  το πόσο και το πότε θα το προσθέσεις. "

Το δικό του όραμα για την ιδανική γάτα Βεγγάλης και εκείνο που κατ’επέκταση μοιράστηκε με την Mill, ήταν πολύ συγκεκριμένο και σαφέστατα καθορισμένο, έτσι ώστε να μπορούσε εύκολα να αναγνωρίσει ακόμη και τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γονέων που θα ήθελε να μεταφέρει στους απογόνους. Κάθε χαρακτηριστικό, από τις προεξέχουσες ροζέτες και το γυαλιστερό τρίχωμα, μέχρι και τον μεγάλο διασκελισμό της γάτας, αποτελεί ξεχωριστή και σημαντική λεπτομέρεια για κάθε παθιασμένο εκτροφέα.
Αλλά ακόμη και εκτροφείς όπως ο Anthony, των οποίων οι γάτες παρουσιάζονται συχνά σε εκθέσεις μορφολογίας γάτας και κερδίζουν ανάλογα βραβεία, πιστεύουν ότι ακόμη δεν έχει φτάσει η φυλή στο ιδανικό πρότυπο. Για αυτό και εργάζονται πάντα για τη βελτίωση της ποιότητας της γονιδιακής δεξαμενής (gene pool), τελειοποιώντας το πρότυπο και δημιουργώντας πραγματικά εκπληκτικές γάτες Βεγγάλης με εξαιρετικά χαρακτηριστικά.

Γάτα Toyger

H φυλή Toyger είναι μια φυλή που αναπτύχθηκε από την Judy Sugden, την κόρη της Jean Sugden Mill, η οποία ήταν η δημιουργός της φυλής Βεγγάλης. Λίγο αργότερα αφότου η μητέρα της άρχισε να αναπτύσσει τις γάτες Βεγγάλης, η Jean άρχισε μια εκτροφική αναζήτηση από μόνη της. Ωστόσο, το όραμά της για μια ριγέ, κοκκινωπή γάτα που θα μοιάζει με μια πραγματική τίγρη δεν θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης, μεταξύ μιας άγριας γάτας και μιας οικόσιτης γάτας, οπότε έπρεπε να βρει οικόσιτες γάτες με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και να αρχίσει την επιλεκτική αναπαραγωγή τους.

Η Sugden ξεκίνησε με το ζευγάρωμα γατών Βεγγάλης της μητέρας της, που δεν εμφάνιζαν τις επιθυμητές ροζέτες, με οικόσιτες γάτες που είχαν προεξέχοντες ρίγες. Το γεγονός ότι δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στα άγρια ​​γονίδια που χρειάζονταν για την αυθεντική εμφάνιση (όπως η μητέρα της), έκανε την δουλειά της Judy πολύ πιο δύσκολη. Η ανάγκη για επιλεκτική αναπαραγωγή ήταν ακόμη μεγαλύτερη από ότι ήταν με τις γάτες Βεγγάλης.

Η εξαιρετική της ιστορία για την ανάπτυξη των γατών Toyger, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, περιλαμβάνει ακόμη και την εισαγωγή μιας γάτας δρόμου από την Ινδία που εμφανίζει χαρακτηριστικά όπως η τίγρης. Ο δρόμος για την δημιουργία αυτής της ριγέ γάτας, με τα πράσινα μάτια και την κοκκινωπή γούνα, σίγουρα δεν ήταν εύκολος. Ως νεότερη φυλή από τις γάτες Βεγγάλης, οι Toygers θεωρούνται μια φυλή υπό ανάπτυξη. Η ίδια η Judy πιστεύει ότι υπάρχει περισσότερος «χώρος» για να τελειοποιήσει τη φυλή, κάνοντας αυτές τις κατοικίδιες γάτες να μοιάζουν όσο τον δυνατόν περισσότερο με τίγρεις.
Ο αρχικός της στόχος ήταν να δημιουργήσει μια μικρή τίγρη (toy tiger). Το έντονο μάτι και η τελειομανία της, την βοηθούν να αναγνωρίσει ποια γνωρίσματα θα πρέπει να τονιστούν περισσότερο, προκειμένου να επιτευχθεί το ιδανικό πρότυπο.

Γάτα Σαβάνα

Η γάτα Σαβάνα είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη οικόσιτη φυλή γάτας. Οι γάτες Σαβάνα προέρχονται από διασταύρωση αφρικάνικης Σέρβαλ (μιας μικρής άγριας γάτας) και μιας οικόσιτης γάτας. Το 1986, ένας εκτροφέας γάτας Βεγγάλης με το όνομα Judee Frank ζευγάρωσε μία Serval με μία οικόσιτη γάτα. Από αυτό το ζευγάρωμα προέκυψε ένα γατάκι, το οποίο ονόμασε Savannah. Από εκεί πήρε και η φυλή το όνομά της. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Patrick Kelly και ο Joyce Sroufe αποφάσισαν να αναπτύξουν μια φυλή, εμπνευσμένη από το πανέμορφο γατάκι Savannah που έκλεψε τις καρδιές τους.

Αυτές οι μεγαλοπρεπείς γάτες φτάνουν να ζυγίζουν μέχρι και 15 κιλά, ενώ φτάνουν σε ύψος όσο κάποια μεσαίου μεγέθους σκυλιά, χαρακτηριστικό που σε συνδυασμό με την άγρια ​​εμφάνισή τους, κάνουν αυτές τις γάτες να φαίνονται εντυπωσιακές. Η μοναδική τους εμφάνιση επιτυγχάνεται συνδυάζοντας τα χαρακτηριστικά του Serval και κάποιων οικόσιτων φυλών, όπως: οι φυλές Ocicat, Oriental shorthair, Αιγυπτιακή Mau και της εγχώριας μικρής οικόσιτης γάτας. Παρόλο που γενικότερα είναι δύσκολο να αναπτυχθεί οποιαδήποτε φυλή μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής, η οποία θα ικανοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρότυπο, για τις γάτες Savannah, η δυσκολία είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Δηλαδή, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκτήσετε μια γάτα πρώτης γενιάς Savannah (F1). Η αιτία αυτού είναι ότι οι Servals έχουν μεγαλύτερη περίοδο κύησης από τις οικόσιτες γάτες, κάτι που συχνά οδηγεί σε προβλήματα και επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Επίσης είναι εξαιρετικά επιλεκτικές στην επιλογή του συντρόφου τους, και παρατηρείται συχνά να μην θέλουν να ζευγαρώσουν με οικόσιτες γάτες. Αυτό σημαίνει ότι, πριν ακόμη ξεκινήσει η σκληρή δουλειά για την τελειοποίηση των προτύπων της φυλής, οι εκτροφείς της φυλής Savannah αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παραγωγή γατών πρώτης γενιάς (F1).
Λαμβάνοντας υπόψη την πολύπλοκη διαδικασία δημιουργίας της γάτας Savannah, καθώς και την ιδιαίτερα εξωτική εμφάνισή τους, δεν είναι περίεργο ότι η τιμή για ένα γατάκι Savannah μπορεί να φτάσει τα 20,000 Ευρώ.
Παρότι είναι μια φυλή αδιαμφισβήτητα εκπληκτική, αυτές οι γάτες βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξής τους. Σε αντίθεση με τις γάτες Βεγγάλης, αυτά τα αιλουροειδή είναι ακόμα ένα «έργο» σε εξέλιξη και η εγγύτητά τους προς τους άγριους προγόνους τους, αποτελεί έναν από τους λόγους που η κατοχή τους είναι παράνομη σε αρκετές πολιτείες των Η.Π.Α.

Σημασία υπεύθυνης και επιλεκτικής εκτροφής/αναπαραγωγής:

Λόγω της αύξησης του αριθμού των «εκτροφέων της πίσω αυλής» (back yard breeders), οι οποίοι, λόγω της απληστίας τους, παράγουν μεγάλους αριθμούς γατών που έχουν εκτραφεί σε άθλιες συνθήκες, έχουν στιγματιστεί αξιόπιστοι εκτροφείς. Είναι πραγματικά σημαντικό να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ αυτών των δύο τύπων εκτροφέων. Εκτός από τη μεταχείριση των ζώων απάνθρωπα και την εισαγωγή άρρωστων γατών ή γατών που έχουν προέλθει από αιμομιξίες, οι «εκτροφείς της πίσω αυλής» δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να βελτιώσουν τα πρότυπα της φυλής.

Οι αξιόπιστοι εκτροφείς φροντίζουν τις γάτες τους με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή. Κάποιες γάτες, τις ξεχωρίζουν προκειμένου να συνεχίζουν την επιλεκτική αναπαραγωγή της φυλής τους, ενώ κάποιες άλλες τις δίνουν σε υπεύθυνες οικογένειες. Κάθε γατάκι από υπεύθυνο εκτροφέα υποχρεούται να επιστρέψει στον εκτροφέα του, αν ο ιδιοκτήτης δεν είναι πλέον σε θέση να του παρέχει την κατάλληλη φροντίδα.

Άνθρωποι όπως ο Anthony Hutcherson, η Jean Sugden Mill ή η Judy Sugden, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να απολαύσουμε τις μοναδικές, μικροσκοπικές «αγριόγατες» του σήμερα. Το πάθος και οι προσπάθειές τους οδήγησαν στο να ακολουθήσουν τα όνειρά τους για την δημιουργία οικόσιτων μικρών τίγρεων, μικρών λεοπαρδάλεων, καθώς και αντίγραφα Ocelot και να δημιουργήσουν έτσι φυλές, που προσφέρουν πολύ περισσότερα από την υπέροχη εμφάνισή τους.

Links: - Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει το άρθρο από την Ezra Klein που ήταν η έμπνευση για αυτό το άρθρο: Meet the designer cats with wild blood” on Vox website!
           - https://www.bengalcats.co/hybrid-cat-breeds-bengal-toyger-savannah/

© Eva Kapsalis

Σχόλια