Ποιες είναι οι κατηγορίες που διακρίνουν μια γατούλα ανάλογα με την μορφολογία της;


Οι κατηγορίες που διακρίνουν μια γατούλα ανάλογα με την μορφολογία της, δηλαδή το κατά πόσον είναι κοντά στο πρότυπο της φυλής που εκπροσωπεί, είναι η εξής :


1) SHOW CLASS: Γατάκια που ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις του προτύπου (των standards) της εκάστοτε φυλής.

2) BREED CLASS: Γατάκια που έχουν κάποιες ελλείψεις στον τύπο τους, αλλά όχι τόσο παρατηρήσιμες. Αυτές οι ελλείψεις δεν τους επιτρέπουν την πρώτη θέση στις εκθέσεις μορφολογίας, χωρίς αυτό να είναι και απόλυτο, καθότι μετράει πολύ και η άποψη του κάθε κριτή μορφολογίας (σαφώς βασισμένη πάντα στο γενικό πρότυπο της κάθε φυλής). Οι γατούλες του τύπου αυτού (breed class)  είναι κατάλληλες  για αναπαραγωγή και δύνανται να φέρουν στον κόσμο άρτια –μορφολογικά- γατάκια, είτε pet, είτε breed, είτε show quality.

3) PET CLASS: Το ιδανικότερο γατάκι για οικογένεια. Συνήθως (άλλα όχι πάντα) δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις εκθέσεων μορφολογίας, ούτε στις απαιτήσεις αναπαραγωγής/εκτροφής, οπότε είναι το πλέον κατάλληλο για γατάκι συντροφιάς.
Θα ήταν σκόπιμο να αναφερθεί ότι ένα γατάκι pet quality είναι εφικτό να συμμετέχει και σε εκθέσεις μορφολογίας (εφόσον το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης) αλλά στην κατηγορία «Στειρωμένες γάτες».

© Eva Kapsalis

Σχόλια